Belangrijke informatie voor het kopen van een Mérens uit het buitenland.
Regelmatig verschijnen er op internet en in de bladen advertenties van importeurs van Mérens. Het stamboek is op zich blij met dit aanbod, het is een mogelijkheid om de bestaande bloedlijnen te verruimen en meer keus te bieden aan de koper.
Het is wel belangrijk dat u met de verkoper goede (schriftelijke) afspraken maakt:
- Welk paard wordt geleverd (vraag naar de naam, SIRE- en chipnummer).
- Alle paarden die geëxporteerd worden moeten een paspoort en chip hebben! Dit geldt ook voor de veulens. Als het veulen geen paspoort heeft, is de exporteur te laat geweest met het aanvragen hiervan. Laat in dat geval het veulen in het land van herkomst totdat het paspoort er wel is. Een paard zonder paspoort en chip mag niet vervoerd worden.
- Alle paarden die geëxporteerd worden moeten gechipt zijn. Daarnaast moet het paspoort gevalideerd zijn (stempel van de SIRE op blz. 3). Dit is de verantwoordelijkheid van de exporteur.
- Is het een Mérens of een pony? In Frankrijk worden alle paspoorten gemaakt door de SIRE, er is uiterlijk geen verschil in het papier van een stamboekpaard en een “gewoon” paard, wel heeft elke jaargang een ander kleur paspoort. Als het paard ingeschreven is in het Franse Mérens stamboek, staat dit vermeld in het Certificat d’Origine onder Race (Poney Ariegois de Mérens). Als hier alleen PONEY staat, is het geen Mérens maar een rasloze pony, waar in de praktijk een beduidend lager prijskaartje aan hangt.
- Volgens de nieuwe Europese wetgeving is Frankrijk het moederstamboek van de Mérens. Nederland, België en Italië zijn de enige landen waarmee het moederstamboek een contract heeft en die eigen paspoorten mogen maken. Dit betekent dat Frankrijk alleen Mérens met een Nederlands, Belgisch, Italiaans en uiteraard Frans paspoort erkent als zijnde echte Mérens. Weet u het niet zeker? Vraag de verkoper u een kopie te sturen van het Certificaat van oorspong (Certificat d’origine) dat voor in het paspoort staat, en stuur dit naar het stamboekkantoor ter controle.
- Uiteraard spreekt u een prijs af, maar leg ook vast wat daar precies onder wordt verstaan: wie betaalt het transport, de formaliteiten, de evt. verzekering, voor wie is het risico tijdens transport, op welk moment vindt de eigendomsoverdracht plaats en hoe en waar moet betaald worden. U kunt een model koopovereenkomst downloaden van de website.
- Onder het nieuw BW is de verkoper verplicht de eventuele niet zichtbare gebreken duidelijk te melden, die verplichting geldt ook voor een verkoper uit het buitenland.
- Spreek duidelijk af wat het paard kan en waarvoor het geschikt is, en hoe u dat controleert. Maak in ieder geval voor de eigendomsoverdracht een proefrit als het paard al bereden/aangespannen kan worden en leg vast hoe te handelen als het paard niet aan de afspraak voldoet.
- Koopt u een paard in Nederland van een gerenommeerde handelaar, dan kunt u een proefperiode afspreken. Voor een paard dat u in het buitenland “bestelt” is dat lastiger, maar niet onmogelijk. Leg eventuele afspraken in ieder geval duidelijk vast.
- Vraag uw dierenarts het dier bij aankomst te controleren (klinisch keuren) en spreek van te voren met de verkoper af dat u een paard dat klinisch niet goedgekeurd wordt niet hoeft af te nemen.
- Een paard niet afnemen kan twee dingen betekenen: u krijgt een eventueel reeds betaalde koopsom/aanbetaling terug, of u geeft het paard terug aan de verkoper en krijgt in plaats daarvan een ander paard. Maak hier duidelijke afspraken over.
- Overdracht: spreek de overdracht af op een neutraal terrein, bijvoorbeeld een manege of bij een dierenkliniek. Bij voorkeur niet bij u thuis! Het paard heeft vaak een etmaal of meer op de trailer gestaan en is doodmoe en stijf. De conditie is slecht te controleren. Gun het paard een dagje rust en laat de dierenarts het dan onderzoeken. Komt de handelaar het paard midden in de nacht brengen, zet het paard dan eerst rustig op stal of in een goed omheinde paddock en ga de volgende dag bij daglicht de overdracht verder regelen. Zet het paard niet bij andere paarden in de wei. Laat u niet dwingen door een handelaar die meteen weer weg wil rijden en andere dringende zaken heeft te doen: elke bonafide handelaar zal hieraan mee willen werken. Willen ze dat niet, dan heeft u goede redenen om zeer wantrouwig te zijn.
- Leg alle afspraken schriftelijk vast. Bovengenoemde adviezen zijn helaas gebaseerd op de praktijk.
Besef daarnaast het volgende: met een beetje geluk heeft u meer dan twintig jaar plezier van uw paard. Maak een reis naar de exporteur zodat u persoonlijk een paard kunt uitzoeken en uitproberen. Deze relatief lage meerkosten wegen niet op tegen de gok die u neemt door een paard van een foto te kopen. Een paard kopen is voor de koper vaak een emotionele zaak, voor de exporteur is het gewoon werk. Als u dit beseft, en u zelf door middel van duidelijke schriftelijke afspraken beschermt, blijft het voor alle partijen leuk.
Kopen en verkopen
Het kopen of verkopen van een paard blijft een spannende en vaak emotionele zaak. Immers, de verkoper is aan zijn paard gehecht, en de koper wil nu toch eindelijk zijn droompaard hebben.
Om het leuk te houden en problemen te voorkomen, kunt u gebruik maken van de model koopovereenkomst die op de website staat (download te vinden bij de verkooplijst). Deze overeenkomst kunt u gebruiken om een aantal essentiële zaken op papier te zetten, en voorkomt daarmee later teleurstellingen.
Als u niet al te veel verstand van paarden heeft, neem dan iemand mee die u vertrouwt en die dat wel heeft. Uw instructeur bijvoorbeeld.
U kunt een paard ook laten keuren door een dierenarts. De meest eenvoudige keuring is een klinische keuring, maar voor een recreatiepaard als de Mérens is dit vaak al voldoende. U sluit er in ieder geval weer een aantal zaken mee uit. Spreek duidelijk af wie de kosten betaalt en wat de gevolgen van de keuringsuitslag zijn.
De verkoper is onder het nieuw BW verplicht om alle hem bekende verborgen gebreken te melden.
Een paard kopen is leuk, laten we het zo houden!
Bovengenoemde adviezen gelden uiteraard ook bij het ruilen van uw paard tegen een ander paard van een handelaar!