Buitenrit Brabant 8 oktober 2017

Op zondag 8 oktober zal er een dagtocht worden georganiseerd door één van onze leden voor onze leden van het Stamboek.
Deze vindt plaats in Brabant en zal uit 2 delen bestaan. De lengte van de tocht wordt mede door de deelnemers bepaald.
De uitvalbasis voor de tocht is in Sint Oedenrode. De tocht zal voeren door Het Vressels Bos, Mariahoutse bossen, Olen en De Mosbulten.

Het Vressels Bos is gelegen op een stuifzandheuvel van ongeveer 250 hectare groot. Ruim een eeuw geleden was dit een gebied met heide en zandverstuivingen.
Aan de randen woonden boeren die veel last hadden van het stuifzand. Deze boeren en omwonenden besloten de stuifzanden aan te planten met bomen.
Midden in het Vressels Bos ligt het vennengebied de Hazenputten.

De Mariahoutse Bossen is een langgerekt Nederlands bosgebied van 158 hectare groot. Het bos is een jonge heideontginning en bestaat voornamelijk uit aanplant en Grove Den al zijn er ook andere boomsoorten te vinden. In dit gebied ligt ook het Torreven. Dit is een langgerekt ven dat dreigde te verlanden en in 1992 is opgeschoond. Het door heiderestanten omgeven terrein wordt nu zodanig beheerd dat de bosrand wordt teruggedrongen, wat de verlanding tegengaat doordat de wind meer spel heeft op het wateroppervlak. Ook worden hier en daar stukken afgeplagd en wordt het terrein begraasd met schapen.

De bossen van Olen zijn voor het merendeel naaldbossen. Een groot deel ervan is in bezit van Brabant Water, dat er een waterwingebied exploiteerd. Het natuurgebied De Mosbulten bestaat uit vennen, moerasgebied en loofhout.

Het programma ziet er als volgt uit:

09.00 – 10.00 uur  Aankomst/ontvangst met koffie of thee en een plakje cake
10.00 – 10.30 uur  Vertrek rit +/- 17 km, ongeveer 2,5 uur, stap, regelmatig draf en eventueel galop
13.00 –  14.00 uur Pauze bij startplaats met koffie of thee en broodjes. Paarden kunnen in een stukje wei, de buitenbak, een stal of een eigen trailer
14.00 – 16.00 uur  Vervolg rit van +/- 10 km.  ongeveer 1,5 uur
16.00 – 17.00 uur Einde rit en afsluiting met koffie/thee en een plakje cake

Een langere of kortere middagrit is mogelijk. Indien gewenst worden er in de middag 2 groepen gemaakt. Tijdens de lunch kan dat worden besproken en besloten worden.
Indien gewenst kan er overnacht worden bij een Bed en Breakfast ’t Nagtegaeltje tegenover de plaats van vertrek en terugkomst www.nagtegaeltje.nl. Het is mogelijk de paarden te laten overnachten. Enkele stallen zijn hiervoor beschikbaar.

Kosten: voor de bijdrage van koffie/thee/cake en broodjes wordt een € 7,50 per persoon

Inschrijven kan door een mailtje te sturen voor 5 oktober naar info@merensstamboek.nl
Na inschrijving ontvangt u een routebeschrijving en adres.
Voor alle deelnemers geldt dat zij zelf WA verzekerd moeten zijn.

 

 

Daisy Lupker

Reacties

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.